Ayurvediska kryddor

Ayurvediska kryddor

En viktig aspekt av ätandet är smakerna. Idealet är att en måltid innehåller alla sex smakerna (sött, surt, salt, starkt, bittert och kärvt/astringent). Saknas någon smak blir du mera sugen senare.

 


Vata-Balans Krydda. Kardemumma, fänkål, ingefära, kanel,
spiskummin, hing, gurkmeja, rörsocker och bergssalt.

 


Pitta-Balans Krydda. Fänkål, koriander, spiskummin,
gurkmeja, ingefära, rörsocker och svartsalt.

 


Kapha-Balans Krydda. Ingefära, kardemumma, svartpeppar,
spiskummin, gurkmeja, nejlika, kanel, bockhornsklöver och bergssalt.

Här lite mer information om de olika kryddorna:

Bockhornsklöver:
V
ärmande och lugnande med slemlösande egenskaper. Lindrar astma. Sätter fart på menstruationen och stimulerar livmodern. Ökar mjölkproduktionen vid amning. Sänker kolesterolhalt och blodsockernivå. Låt en tesked bockhornsklöver ligga och dra i ett glas vatten över natten. Drick vattnet på morgonen.
Bra för Vata och Kapha.

Kanel:
Kraftigt bakteriedödande. Ökar aptiten. Afrodisiakum. Svampdödande. Motverkar candida och jäsning. Bra för cirkulationen och lindrar blodbrist. Hjälper mot matsmältningsrubbningar och diarré. Bra för Vata och Kapha.

Koriander:

Kylande, fuktgivande och blodrenande egenskaper. Stimulerar matsmältningen och aptiten. Innehåller naturligt östrogen. Reducerar hetta i kroppen och lindrar feber, allergier, hudutslag och gasbildning. Välgörande vid artrit. Bladen är känsliga för hetta och bör tillsättas efter att kastrullen tagits av värmen. Bra för alla doshor.

Saffran:

Värmande, matsmältningsbefrämjande, stimulerande och vitaliserande egenskaper. Afrodisiakum. Ökar aptiten. Bra för oregelbunden menstruation, impotens, infertilitet, depression, hosta, astma, diarré. Ska ej användas i stora mängder eller under graviditet pga risk för för tidig förlossning. Bra för alla doshor.

Lakritsrot:

En av de populäraste läkeörterna inom Ayurvedisk medicin. Höjer blodtrycket och kan orsaka en mild adrenalinstimulering. Smörjer bukhinnan därör bra mot magsår och magkatarr. Bra för leverns och mjältens arbete. Stärker nerverna och minnet. Bra mot sötsug eftersom det är ett naturligt sötningsmedel. Järnrikt. Bra för Vata och Pitta.


Ingefära:

Ökar matsmältningselden agnin och hjälper kroppen att föra ut gifter ama. Värmande och muskelavslappnande egenskaper. Innehåller antioxidanter och sänker kolesterolen. Stimulerar alla kroppens vävnader. Motverkar depression och illamående. Bra vid förkylning, hosta, huvudvärk. Tugga på en smal skiva ingefära med några droppar nypressad citronsaft och lite bergssalt innan måltiden och det sätter fart på matsmältningen. På detta sätt kan den oregelbundne vatan påverka hungerkänslan så att den blir regelbunden. Måltider bör intas runt kl 12 och runt kl 18. Bra för Vata och Kapha.

Gurkmeja:

Har en framträdande plats inom Ayurvedan. Renar kroppens alla system. Minskar slembildning och är anti-inflammatoriskt. Ämnet curcumin skyddar cellernas yttre membran och stärker det. Renar blodet och reducerar fett. Descinficerar och är bra mot hudåkommor. Stärker och har en energigivande effekt på immunförsvaret. Viktig för leverns arbete. Innehåller både den bittra och den sträva smaken som vi i väst inte får i oss tillräckligt av. Upprätthåller rörlighet i leder och muskler. Bra för Kapha, Vata samt för Pitta i moderat mängd.

Kardemumma: Stimulerande växt med söt och varm energi som ger glädje och klarhet i sinnet. Är bra för att öppna prana-flödet, livsenergin i kroppen. Neutraliserar slembildning från mjölk och skadlig verkan av koffein. Hjälper vid sur mage och sura uppstötningar. Minskar spänningar i hjärnan samt i andnings och matsmältningssystemet. Bra för Vata och Kapha samt för Pitta i moderat mängd.

Spiskummin: Rik på vitaminer och mineraler samt motverkar klenhet och trötthet. Hjälper systemet att absorbera närning. Bra för gasbildning, matsmältningsrubbningar, anemi, migrän, nervösa tillstånd och brist på sexuell drift. Svalkande egenskaper och renar blodet. Genom att värma kryddan i ghee eller torrosta den förstärks smaken och den näringsrika ämnena. Bra för alla doshor.

Långpeppar: Bra mot Kapharelaterade åkommor eftersom det är kraftigt matsmältningsbefrämjande och värmande. Ger liv åt tröghet och löser slem och stockning. Smärtlindrande och cirkulationshöjande. Bra utvärtes mot artrit och muskelömhet. Massera in olja med peppartillsats. Kokas med bergssalt mot halsont. Lägg ½ tsk av varje del i några dl kokande vatten. Låt dra i 15 min övertäckt. Häll bort bottensats och drick varmt. Bra för Vata och Kapha.

Sellerifrö- Ajwan: Ordineras mot höga vatatillstånd vid nervös mage, ogrundade känslor och förstoppning. Urindrivande. Skarp och salt smak, värmande och fuktgivande effekt. Innehåller kemikalier som har en lugnande effekt och kan göra insomningen lättare. Bra vid oregelbunden menscykel och PMS. Låt 1 ½ tsk sellerifrö dra i 2 ½ dl kokande vatten. Täck över och låt dra i 15 min. Drick 3 koppar dagligen. Bra för Vata och Kapha.

TIPS: 

Lavendel är en mycket lugnande växt som du kan lägga i oljor för insmorning av kroppen eller ha bredvid sängen för lugnare sömn.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0