Ayurvedisk kunskap KAPHA

Kapha


Kapha-dosha (kroppstyp) är uppbyggd av vatten- och jordelementen, och ansvarar för de strukturella principerna i kropp och sinne. Kapha ger kroppen dess styrka och motståndskraft. Grundtonen hos Kapha-konstitutionen är avslappnad.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Kapha kroppstyp
• Solid kraftig kroppsbyggnad, tendens till viktökning.
• Stark och uthållig, jämn energinivå, blir sällan sjuk.
• Lugn personlighet, blir sällan arg.
• Tar långsamt till sig ny information, men har gott minne.
• Långsam matsmältning, låg hungernivå.

Personer med Kapha-konstitution är ofta välbyggda med kraftiga muskler och kraftig benstomme.

Kapha dosha är till sin natur långsam vilket gör personer med dominerande inslag av Kapha långsamma i sin aktivitet; de äter långsamt, talar långsamt, blir långsamt arga eller upprymda, vaknar långsamt på morgonen, smälter maten långsamt etc.

Kapha-personer är utpräglade vanemänniskor, som ibland kan ha svårt att acceptera förändringar.

Personer med kapha-dominans tar ofta tid på sig för att fatta beslut. Kaphas långsamhet kompenseras av hans/hennes naturliga fallenhet för metodik och struktur, vilket gör att energi aldrig spills på onödiga aktiviteter.

Obalans i Kapha-dosha (dvs för mycket Kapha) kan i begynnelsestadiet märkas som ökad tyngdkänsla i kropp och sinne. Vidare kan det leda till viktökning, allergiska problem, problem med slemhinnor, depressioner m m. Kapha är den stabilaste doshan, vilket gör den mest motståndskraftig mot obalanser (sjukdomar).

En person med balanserad Kapha-konstitution är lugn, sympatisk, kärleksfull och förlåtande. Han/hon skapar ett lugn omkring sig - lugnar ner en stressfull atmosfär genom sin blotta närvaro.

Vanliga orsaker till Kapha-obalans
• Understimulans.
• Alltför tung och fet mat, speciellt på kvällen.
• Sover för mycket, speciellt på morgonen.

Bra dofter/ aromoljor för Kapha

Apelsin
Bergamot
Citron
Eucalyptus


Kanelblad
Lavendel


Rosmarin
Tea-tree


Ayurvedisk kunskap PITTA

Den andra dochan jag vill skiva om är:

Pitta


Pitta dosha (kroppstyp) är ansvarig för matsmältningen och ämnesomsättningen. Pitta kan sägas bestå av elementet eld samt lite vatten. Det innebär att Pittas främsta egenskap är värme.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Pitta kroppstyp
• Medium kroppsbyggnad.
• Företagsam, gillar utmaningar.
• Skarpt intellekt.
• Stark hunger och matsmältning.
• Tendens till irritation och ilska, speciellt under stress.
• Ljus, känslig hy, blont eller rött hår.
• Ogillar alltför varmt väder.
• God talare, karismatisk.

Pitta-personer är ofta intensiva och t o m frenetiska i sin läggning. Det är den inneboende värmen i Pitta-doshan, som ger dess brinnande energi och intensitet.

De är ofta mycket bestämda, vet vad de vill, och kan vara mycket viljestarka, envisa och dominerande. Ofta är de tidsmedvetna och ogillar att slösa bort sin tid. Pitta-personer har bestämda åsikter om det mesta och gillar att argumentera. De är ofta utpräglade ordningsmänniskor med sinne för organisation och ledarskap. De är ofta målmedvetna och effektiva i sitt handlande. S k "arbetsnarkomaner" har ofta Pitta-konstitution.

En person med balanserad Pitta-konstitution har en varm personlighet. Känslig, omtänksam med utstrålning.

Pitta i obalans innebär ett överskott på värme vilket ger ett "hett" humör och "heta" symtom. Personer med Pitta-obalans kan vara lite burdusa och upplevas kritiska. De kan lätt få hudproblem och har ofta anlag för inflammationer. Svidande eller brännande sensationer i magen, halsen, ögonen, på huden etc är tecken på Pitta-obalans. Omättlig hunger och törst är också typiska för Pitta-obalanser.

Vanliga orsaker till Pitta-obalans
• Pressande förhållanden och reaktion med förträngd ilska, frustration och förbittring.
• För stora krav ställda på sig själv och andra. Man driver sig själv och omgivningen för hårt.
• För starkt kryddad mat.
• För mycket sol och värme.

 

Övriga dofter/aromoljor för Pitta

Bergamot
Cederträ
Citron

Geranium
Lavendel
Pepparmynta

Tea-tree
Ylang-Ylang


Ayurvedisk kunskap VATA

Det finns tre olika docher (kroppstyper) enl. den Ayurvediska läran. Vata Pitta och Kapha.

Du är en blandning av dem, men vanligen dominerar en eller två. Är dominansen för stor eller väldigt låg så kan det tyda på obalans.

Vata


Vata dosha (kroppstyp) är ansvarig för alla rörelser i kropp och sinne, t ex muskelrörelser, nervimpulser och tankeprocessen. Vata består av de två elementen rymd och luft, vilket gör Vata mycket rörlig och lättpåverkad.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Vata kroppstyp
• Smal, slank kroppsbyggnad - går ej lätt upp i vikt.
• Oregelbunden hunger och matsmältning.
• Ytlig sömn med tendens till sömnbrist.
• Entusiastisk och energisk till sin läggning.
• Lär sig nya saker snabbt, men glömmer också snabbt.
• Tendens till att oroa sig och till bristande självförtroende.

Vata-personer är ofta föränderliga och oförutsägbara. Det får lätt oregelbundna vanor. De har en benägenhet att bli hyperaktiva och överentusiastiska. Vid obalans agerar de ofta impulsivt och planlöst. De kan känna sig spända, splittrade och nervösa - kan ha svårt att slappna av. De har ibland svårt att fatta beslut, eller att veta vad de vill.

Deras stora anpassningsförmåga ger dem flexibilitet och obundenhet, men det tenderar också att göra dem och deras liv lite kaotiskt utan gränser och rutiner. Vata-personer har lätt för att påbörja nya projekt/aktiviteter, med stor entusiasm, men har i allmänhet svårt att avsluta dem.

Vata kontrollerar centrala nervsystemet; psykiska och psykosomatiska åkommor kan ofta härledas till Vata-obalans.

En person med balanserad Vata-konstitution är smittsamt entusiastisk, energisk, spontan, flexibel och snabb i tanke och handling.

Vata i obalans innebär ett överskott på Vata-egenskaperna i sinne och kropp. Detta kan uttrycka sig som rastlöshet, oro, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, förstoppning, torr hud, gaser, högt blodtryck, värk (oftast i huvud, rygg och leder), muskelryckningar, menstruationsbesvär, undervikt, kronisk trötthet m m.

Vanliga orsaker till Vata-obalans
• Överansträngning, pressande förhållanden, överstimulans.
• Missbruk av alkohol, tobak och droger.
• Plötsliga förändringar i livet.
• Oregelbundna vanor, sena kvällar, för lite sömn.
• För mycket sinnesintryck t ex från TV, video, dataspel etc.

Dofter som attraherar Vata - finns i många av mina Neem-produkter:
Apelsin
Bergamot
Cederträ
Eucalyptus
Geranium
Kanelblad
Lavendel
Mandarin

Rosenträ
Rosmarin
Ylang-Ylang

Ayurvedisk kunskap

På min resa i Indien ingick även en Ayuervidisk kurs. Jag skall försöka delge er min akunskaper.

Ayur-Veda betyder kunskap om livet. Hela livet. En urgammal visdom om liv och hälsa, har en historia sen kanske så långt tillbaka som 4-6 000 år och som baserad på det som är enkelt och naturligt.

Ayur-Veda är för dig alla det gäller bara att sätta sig in i denna spännande värld.

Universum förstås som ett uttryck för ett underliggande fält som oavbrutet påverkar vår existens. Medvetenheten är kärnan i livet. Genom att förstå hur naturens grundläggande element uttrycks i vår inviduella konstitution får vi insikter som möjliggör maximalt välmående och balans. Detta ökar vår förståelse och tolerens för andra.

Vata, Pitta, Kapha är korta beskrivningar av tre begrepp som ofta återkommer i Ayur-Veda. Du kan se dem som tre naturkrafter eller energiformer (doshor). De reglerar alla egenskaper och funktioner både i din kropp och i resten av universum.

Alla har delar av dessa doshor men de kan lätt hamna i obalans och då kan med enkla medel snabbt hitta balansen igen.

Man kan se hur ens konstitution varit och hur den är idag. Man för även in de fem sinnena, rytmer (dygns, säsong,mån och tidvatten)oljor mm allt för att förstärka och hjälpa till för att få balans i levet.



Och anledningen till min nyfikenhet är mångfasiterad men en anledning är att Neem används mycket i denna lära, många behandlingar och mediciner har Neem oljan som bas. Coolt! 
www.neembutiken.se

Ayuerveda i Indien

Sa mycket jag har lart mig om Ayurveda. Nar jag kommer till Sverige skall jag delge er alla sa mycket jag kan. Jag har kopt Neem olja och idag fann jag Neem piller. Kopte 4 burkar.

Jag fann burkarna pa Osho center i Puna dar jag nu befinner mig. Vi bor pa ett hotell utanfor centret och det ar mycket fint och stort. For att komma in pa centret maste man registreras och ha idhandlingar med sig - pengar forvandlas till stampelkort och man har en mycket strikt dresskod. Vinroda klanningar pa dagarna och vita klanningar och sjalar tills kvallsmeditationen. Det ar mycket speciellt men det ar pampigt och vackert. Pa centret erbjuds man manga olika aktiviteter meditationer, yoga, frigorande dans, tai qui, kurser, mm.

Idag hade vi introduktionsmote pa morgonen och fick da prova pa massor av olika programpunkter. Ett smorgasbord som man kan plocka det gottaste fran.

Imorgon sa valjer jag poolen (med vinrod baddrakt) och pa eftermiddagen meditaion i tystnad.
All ma nsom serveras har ar ekologiskt och vegitarisk och smakra valdigt bra. Pa introduktionen idag var vi 40 personer som deltog och vi var fran 12 olika lander - det ar haftigt

Nu ar klockan snart 23 och det ar valdigt varmt ute. Lamnar straxt centret och beger mig ner till mitt hotell! Godnatt

Neem i flaska

Fredag och jag har nu varit i Indien i 6 dagar. Har ar valdigt varmt men underbart. Idag var vi i en ortagard och fick se hur alla vara kryddor vaxer. Dar fanns aven Neem tradet / valdigt tunt och ynkligt. I kryddbutiken fanns Neem olja / jag kopte tva flaskor / bad att fa lukta pa den men mannen bara skakade pa huvudet och sa / det luktar alldeles for illa. Men det ar bra!!

Pa det Ayurvediska Centret dar vi kan fa vara massager finns ett litet apotek och alla mediciner ar baserade paNeem / det kanns coolt.

Vi har aven varit pa ett hinduiskt tempel idag och det var fantastiskt vacker och haftigt. Men varmt!!!
Efter vara utflykter sa blev det en lang stund vid havet. Dar solstolen star i vatten brynet. Serveringe av mat och dryck ar omedelbar!


Nu ar jag i Indien

Jag befinner mig nu i Indien i Goa omradet. Ar pa en Ayuervedisk kurs. Har finns sa mycket att lara.
Det ar varmt men vi bor fantastiskat bra och valdigt nara havet. 36 grader varmt men havet svalkar lite.
Varje morgon traffas vi i tradgarden och har ett gemensamt yoga pass. Sedan morogn dopp men frukost. Mellan 10 / 12 sitter vi i tradgarden och far lara oss den Ayuervediska laran. Vi har nu fatt hjalp med att finna om vi ar Pitta, Vita eller Kapha.
Igar var vi pa ett Ayuervediskt center och fick forelasning, traffa lakare, at lunch samt fick vara med pa andningsmeditation. Ikvall skall vi alla fa Ayurvedisk oljemassage / coolt!

Jag har fatt se Neemtradet / skall nu fota en himla massa. Alla vet vad Neem ar . sa jag far nog kopa hem en himla massa.




Indien nu kommer jag

Nu är det bara två dagar kvar tills jag åker till Indien ( två veckro) för att få kunskap i den Ayurvediska läran.
Det blir inte bara kurs utan även sol/bad och äventyr.

Jag vet att det är varmt - 27 grader - hoppas nu bara att det inte är hög luftfuktighet - det har jag svårt att klara av.

Men nu skall här packas och det känns lite svårt. Jag vill ju så gärna ha mycke kläder/skor med mig men vet ju att det är riktigt billigt och shoppa är ju väldigt kul.

Jag har aldrig varit i Indien så det känns spännande. Tror att det blir en kultur chock. Tror också att det kommer var starka dofter, mycket färgade textilier, massor av männsikor, kor och tutande bilar, kryddig mat och dåligt vin.

Kan det stämma?

Skall försöka skriva dagbok både i boken men även på nätet samt fotografera så mycket jag kan. Jag kommer även leta upp allt som har med Neem att göra - både kunskapsmässigt, bildmässigt och produktmässig.
Neem används i den Ayurvediska läran men hur?






RSS 2.0