Mera om min resa till Indien







Bilderna i dagens blogg om Indien :

 

1. Den indiska kon. För hinduer är kon ett heligt djur, och att se en ko gå på en gata i en indisk storstad är igen ovanlighet, tvärtom. Orsakerna till att kon fått denna status är osäkra men det finns några olika teorier.

I de gamla Vedaskrifterna omnämns kon som en av de sju mödrarna och guden Krishna sägs även ha kommit ner till jorden i skepnad av koherden Gopala. Kon utgör också en viktig del i indiernas vardagsliv eftersom mjölkprodukter utgör en del av basfödan, man tar hjälp av tjurarna på åkrarna och spillningen används som tätning vid husbyggen och som bränsle att elda med. Att de dessutom gärna äter plastpåsar och annat skräp gör dem till duktiga renhållningsarbetare. Kanske är det så att indierna anser att korna gör mer nytta när de är levande än som döda på en tallrik, för som tack för allt människorna får hålls korna som heliga.

2. NeemOlja. På spicegarden kan man köpa många kryddor och oljor. Och den oljan som ligger mig varmt om hjärtat är ju Neem-oljan (längst ner till höger) Neemoljan är en halvfet, lätt illa doftande olja. Den kommer från det indiska Neem-trädet och används traditionellt inom Auyrvedisk medicin.

Neem används i regenererande produkter för torr och ömtålig hud och även för håret. Den har en starkt antibakteriell effekt och används också vid hemorrojder och hudskador såsom sår och skrubbsår. Oljan har också svampdödande effekt.

3.  Ananas. Trivs bäst i 25–30 grader och den vill ha 1–1½ meter regn per år. En odlad ananasplanta lever i cirka 3 år. När plantan är 2–3 år bär den frukt, sedan vissnar den och dör. Ananasen har en frukttyp som kallas fruktförband som en förenad spridningsenhet bildad av en stor mängd blommor runt stammen. För att kunna ätas måste det taggiga skalet och det träiga partiet i mitten av frukten (ananasstocken) avlägsnas. Därför har konserverad, skivad ananas ofta formen av en relativt smal ring med ett stort hål i mitten. I konserverad form är även mindre ananasbitar vanliga. Ananas kan också köpas som kanderade fruktbitar. Den kan väga över 2 kg. Ananas är en rosettväxt.

 

4. Peppar. Pepparplanta (Piper nigrum), är en blommande vinranka som tillhör familjen pepparväxter (Piperaceae) och som odlas för dess frukter som vanligtvis används som en krydda och smaksättare. Frukten används vid produktionen av svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar. Frukten, som är känd som ett pepparkorn när den torkas, är en liten stenfrukt med en diameter på fem millimeter, mörkt röd när den är fullt utvecklad och innehåller ett frö.

Som torkad är mald peppar en av de vanligaste kryddorna i europeisk matlagning och den har varit känd sedan antiken både för dess smak och dess användning som medicin. Pepparns kryddighet beror på det kemiska ämnet piperin. Malda pepparkorn, oftast då i form av vitpeppar som är den mogna och torkade frukten från pepparplantan kan hittas på nästan varje matbord i vissa delar av världen.

Vitpeppar framställs av den mogna pepparfrukten och svartpeppar baseras på omogna frukter vilka torkats (och därmed mörknat i färgen). Grönpeppar är de konserverade eller frystorkade omogna, gröna, bärliknande pepparfrukterna.

5. Fikabröd. Denna man dök upp med jämna mellan rum på stranden. Nybakat fikabröd – inte fy skam. Helt underbart gott om jag skall vara ärlig – han sålde t.o.m. kanelbullar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0